Ne si popull për nga kultura shquhemi për pastërti dhe bukuri. Të jetosh në një kultur që e përcakton bukurin nga; sa simetrike janë buzët e tua, sa i përsosur është tehni juaj, çfarë forme ka hunda juaj… Është e lehtë të biesh në grackën e gjykimit të vetvetës kundër një përkufizimi mjaft të ngushtë të bukurisë.

Marrim buzët, si shembull. Personalisht, kam kuptuar që buzët e plota janë sinonim i bukurisë. Unë kurr nuk kam pasur një vlerësim të plotë dhe jam ndjerë gjithmonë e pasigurt. Ishte një përshtypje e krijuar kohët e fundit mbi buzënt e mija dhe mjafton të them se ato nuk kanë qenë saktësisht veçoria ime e preferuar ndër vite.

Ne kemi një tendencë për t’u larguar nga theksimi i aspekteve të caktuara të pamjes sonë. Ne madje mund të shkojmë në gjatësi ekstreme për të “rregulluar” ato të ashtuquajturat të meta.

Duke u trajnuar si një grimere profesioniste, kam gjetur të vërtetën e kundërt. Duke përqafuar buzëkuqët e guximshëm, unë kam mësuar të dua buzët e mia me të gjitha të metat e tyre, dhe është duke u fuqizuar në një kuptim të përgjithshëm. Duke tërhequr vëmendjen në buzët e mia duke veshur ngjyra të ndryshme buzësh, i kam bërë buzët e mia nënshtruese të stilit tim personal.

Me kalimin e kohës kam mësuar gjithashtu të vlerësoj se idealet e bukurisë janë një lloj arbitrar dhe subjektiv. Buzët e plota nuk ishin gjithmonë një gjë dhe të mendosh që në ditët e plakjes, buzët me mbushës do të konsideroheshin antiteza e bukurisë.

Bukuria është një koncept plotësisht relativ. Sigurisht, tendenca të ndryshme kanë tendencë të mbizotërojnë nëpër kultura të veçanta dhe momente në kohë, por bukuria që vjen me të ndjehurit rehat në lëkurën tuaj është diçka që nuk daton kurr. Kur mendoni për disa nga gratë më të bukura në botë, në të vërtetë ishte mungesa e njëtrajtshmërisë së tyre që i bëri ato kaq interesante.

Kështu që po shoqëria jonë është e fiksuar pas përfeksionit të bukuris, por kjo nuk do të thotë që ende nuk ka bukuri që mund të gjendet në të gjitha format dhe madhësitë e ndryshme.

Duke përqafuar buzëkuqët dhe duke eksperimentuar me ngjyra të ndryshme, unë personalisht kam zbuluar disa gjëra në lidhje me buzët e mia. Kam mësuar të vlerësoj ngjyrën e tyre natyrale rozë, formën e tyre dhe, po, madje edhe madhësinë e tyre. Më pëlqen të vesh buzëkuq. Që do të thotë se buzëkuqi më ka ndihmuar në fund të fundit për të arritur një ekuilibër personal me të cilin jam e kënaqur.

Kush e di, ndoshta tani që kemi arritur në një ekstrem përfundimtar, përceptimet tona të bukurisë së shpejti do të kthehen përsëri në skajin e kundërt të spektrit. Sido që të jetë, unë jam e lumtur që vazhdoj të kërkoj bukuri në të papritur. Mban gjërat interesante, në fund të fundit.

Shpërndaje:
Shkruar nga Albana Kelmendi
Albana është një stiliste flokësh dhe grimere profesioniste. Kur hapi studion e saj të bukuris në Prizren ajo gjithashtu themeloi dhe është shefi i AlbaBeauty. Ajo tani jeton dhe punon në Gjermani.