Ushqyerja me gji dhe pirja e duhanit

Nënat që ushqejnë foshnjën me gji dhe pinë duhan, shpesh ndihen fajtore. Nëse shumica e grave arrijnë të heqin dorë nga nikotina gjatë shtatëzënësisë, shumë shpejt bien pas varësisë së vjetër menjëher pas lindjes.

Lexoni këtu nëse kjo është me të vërtetë e nevojshme, sa e dëmshme është shkopi me ngjyra të ndezura gjatë gjidhënies dhe pse baballarët që pinë duhan gjithashtu duhet të mendojnë për fëmijën e tyre.

Ushqyerja me gji dhe pirja e duhanit: Rreziqet

Tymi i cigares përmban substanca të shumta të dëmshme dhe shkaktare të kancerit, të cilat si tym pasiv përmes frymëmarrjes ose qumështit të gjirit arrijnë tek foshnja.

Toksinat ngjiten edhe në lëkurën e pirësve të duhanit. Nënat që ushqejnë me gji dhe pinë duhan dëmtojnë fëmijën e tyre dhe mund të presin probleme me gjidhënien.

Ndotësit në qumështin e gjirit

Nëse jeni duke ushqyer me gji dhe pini duhan, duhet të keni parasysh se ndotësit nga një cigare grumbullohen në qumështin e gjirit

Përveç nikotinës, dioksinat, benzirinat, nitrosaminat dhe metalet e rënda nga tymi i cigares hyjnë në qumësht dhe kur pinë qumësht foshnja, ato shkojnë në traktin gastrointestinal të foshnjës.

Sa më shumë cigare të pini, aq më i lartë është ekspozimi. Nëse cigarja e fundit është një orë më parë, përqendrimi i disa substancave, të tilla si nikotina, në qumështin e gjirit zvogëlohet përsëri.

Pirja e duhanit promovon probleme me gjidhënien

Pirja e duhanit bën që niveli i prolaktinës të bjerë, veçanërisht kur fillon dhënia e gjirit. Në gratë që konsumojnë më shumë se dhjetë cigare në ditë,fillon depërtimi i qumështit më vonë dhe ato prodhojnë më pak qumësht sesa jo-duhanpirësit.

Sa më shumë që pini duhan, aq më të rënda janë dëmtimet. Përveç kësaj, nikotina ndryshon shijen e qumështit, në mënyrë që foshnjat të pinë më pak dhe shpesh pason një bllokim.

Pirja e duhanit dëmton fëmijën

Çfarë i bën gjiri dhe pirja e duhanit fëmijës në planin afatgjatë është e vështirë të hetohet. Mjekët mund të spekulojnë vetëm nëse substancat e dëmshme në cigare, për shembull, mund të çojnë më vonë në kancer tek fëmijët.

Pasojat e drejtpërdrejta të gjidhënies dhe pirjes së duhanit rezultojnë nga vëzhgimet. Këto tregojnë se foshnjat e nënave që pinë duhan pinë më pak, janë më të shqetësuara, vjellin më shpesh, vuajnë nga dhimbjet e barkut dhe shtohen në peshë më ngadalë.

Përveç kësaj, fëmijët nga familjet e duhanpirësit kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë sëmundje të frymëmarrjes, probleme me mushkëri (kollitje, ftohje) dhe vdekje të papritura të foshnjave.

Rreziku i alergjive gjithashtu duket të jetë rritur. Këto ndërlikime nuk vijnë vetëm nga qumështi i ndotur i gjirit, por edhe nga tymi i dorës së dytë, nga i cili çdo fëmijë duhet të mbrohet në mënyrë aktive. Jo vetëm nënat, por edhe baballarët janë përgjegjës dhe duhet të largohen nga banesa për të pirë duhan.

Ushqyerja me gji dhe pirja e duhanit: Rekomandime

Kur bëhet fjalë për gjidhënien dhe pirjen e duhanit, ekspertët janë në dilemë. Sigurisht, tymi i cigares është i dëmshëm dhe asnjë foshnjë nuk duhet të ekspozohet ndaj tij.

Nëse një nënë pi duhan, ndotësit përfundojnë në qumështin e gjirit dhe kështu tek fëmija. Kjo bie në kontrast me shumë aspekte pozitive të ushqyerjes me gji nga të cilat është treguar se bebet përfitojnë. Pra, çfarë të bëjmë kur nënat ushqejnë me gji dhe pinë duhan?

Ministria Federale e Shëndetësisë në Gjermani dhe Komisioni Kombëtar i Ushqyerjes me Gji këshillojnë në mënyrë ideale të mos pinë duhan gjatë gjidhënies. 

Nëse kjo është shumë e vështirë, të paktën duhet të përpiqeni të zvogëloni numrin dhe në asnjë rrethanë të mos ndizni një cigare në prani të fëmijës.

Konsumi shumë i rëndë i nikotinës është i dëmshëm për fëmijën. Gratë që nuk mund të rezistojnë plotësisht, mund të zvogëlojnë numrin e cigareve në ditë.

Përfitimet e qumështit të gjirit dhe kontaktit me trupin duket se kompensojnë disavantazhet shëndetësore të pirjes së duhanit. Atëher kur ia ndani gjinin nuk është e nevojshme.

Ushqyerja me gji dhe pirja e duhanit: Çfarë mund të bëni?

Nëse i përmbaheni pikave të mëposhtme, mbizotërojnë aspektet pozitive të ushqyerjes me gji:

  • Pirja e duhanit sa më pak të jetë e mundur!
  • Sigurohuni që të bëni një pushim tymi përpara gjidhënies (të paktën një orë).
  • Ndryshoni rrobat para ushqimit me gji nëse keni erë të fortë tymi.
  • Së pari ushqejeni foshnjen me gji. Mos pini duhan deri më pas!
  • Asnjëherë mos pini duhan rreth foshnjës.
  • Sigurohuni që të keni një shtëpi pa duhan.
  • Duhanpirësit nuk duhet të ndajnë shtratin me foshnjën – kjo rrit rrezikun e sindromës së papritur të vdekjes së foshnjës.

Pirja e duhanit sa më pak të jetë e mundur gjatë ushqyerjes me gji

Në rastin ideal, nuk duhet të ushqeni me gji dhe të pini duhan. Ndoshta do të arrini të hiqni dorë nga cigaret, të paktën për periudhën e shkurtër të gjidhënies.

Nëse kjo nuk ka sukses, duhet të paktën të zvogëloni konsumin tuaj: çdo cigare që nuk e pini është fitim!

Në parim, askush nuk duhet të ndezë një cigare në shtëpi ose afër një fëmije, pasi tymi i dorës së dytë mund të dëmtojë gjithashtu foshnjën. Ndoshta ushqyerja me gji është një mundësi e mirë për të hequr dorë nga duhani krejtësisht. 

Programet e duhura të ndërprerjes së pirjes së duhanit mund të ndihmojnë. Sepse është sigurisht më e shëndetshme kur nënat nuk kombinojnë ushqyerjen me gji dhe pirjen e duhanit.

Le të shpresojm se pas leximit te blogit, nënat gjidhënëse do të i ndihmojm me lërjen e duhanit, duke ju dëshiruar një jetë të shëndetshme në familje urojm tëtakohemi serish ne blogin e ardhshëm!

Shpërndaje:
Shkruar nga Albana Kelmendi
Albana është një stiliste flokësh dhe grimere profesioniste. Kur hapi studion e saj të bukuris në Prizren ajo gjithashtu themeloi dhe është shefi i AlbaBeauty. Ajo tani jeton dhe punon në Gjermani.